Martine

Moeder van Lotte

Je adviseert bijles aan andere ouders, maar als je eigen dochter om bijles vraagt voelt het anders

Sinds 2001 ben ik docent en begeleider op een middelbare school in Arnhem. Ik adviseer ouders regelmatig over bijles of huiswerkbegeleiding. Zij geven vaak aan dat een slecht rapport leidt tot veel stress in huis. Dit heeft natuurlijk invloed op het hele gezin, iedereen lijdt er een beetje onder. 

Toen mijn dochter Lotte met onvoldoendes thuiskwam, zag ik daar de ernst niet zo van in. “Dat trek je wel weer op” zei ik vaak aanmoedigend. Ik dacht: met complimenten houden we het positief en voelt ze dat ik er vertrouwen in heb.

Na een aantal weken viel het mij op dat ze steeds stiller werd. Ze sprak minder af met vriendinnen en zat steeds meer op haar smartphone. We zijn gaan praten en wat bleek? Ze wilde mij niet tot last zijn en probeerde het zelf op te lossen. Met filmpjes op YouTube had ze geprobeerd om Wiskunde onder de knie te krijgen, maar het lukte echt niet. 

Toen heb ik Lotte zelf bijles gegeven. Helpen bij Wiskunde of het leren van woordjes ging prima. Wanneer de stof lastiger werd, moest ik mij wel altijd flink inlezen. Dat kostte heel veel tijd. Toen ben ik op zoek gegaan naar passende ondersteuning.

Als docent kijk ik natuurlijk wel kritisch naar het aanbod. Veel aanbieders checken hun docenten helemaal niet. Dat voelt minder goed en minder veilig. Lotte had behoefte aan een docent die er echt alleen voor haar was, niet om in een lokaal te zitten met andere leerlingen. Maar privé-begeleiding is niet echt portemonnee-vriendelijk.

Na wat zoeken kwam ik terecht bij MijnBijles.nu. Bij het adviesgesprek hebben we samen met Lotte gekeken naar wat zij nodig heeft, wat ze lastig vindt, waar ze goed in is en wat ze leuk vindt. Na het gesprek heeft de consulent een Persoonlijk Ontwikkelplan voor Lotte opgesteld.

Lotte kreeg 1-op-1 bijles van Mark, die zelf toen in het laatste jaar van de PABO zat. Omdat de begeleiding online was kon Lotte lekker thuisblijven en was er ook geen sprake van afleiding van andere leerlingen of verdeelde aandacht van de docent. Na een half jaartje tweemaal per week les gaat het nu een stuk beter. Ze haalt weer voldoendes en heeft meer tijd voor leukere dingen.

Wanneer ik nu radeloze ouders op gesprek krijg, vraag ik altijd door. Ieder kind is anders. Voor sommige leerlingen werkt een huiswerk-klasje met meerdere leerlingen prima. Wanneer ik denk dat een kind snel afgeleid is of persoonlijke bijles nodig heeft, adviseer ik hen een adviesgesprek aan te vragen bij MijnBijles.nu

– Martine, moeder van Lotte